Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

ΠΑΡΑΘΕΣΗ

Επειδή τελευταία το άλικο ένδυμα των ιθυνόντων έχει τεράστια απήχηση στην αγέλη – μέχρι και σφυροδρέπανα ανέμισε προς τιμήν τους ο εύπιστος και αμνήμων λαός – θεωρούμε σκόπιμο να παραθέσουμε ένα επίκαιρο κείμενο του Μπακούνιν:

      «Καλά λοιπόν», θα πουν στον εαυτό τους τα μέλη της Λίγκας για Ειρήνη και Ελευθερία, «ας ονομάσουμε και τους εαυτούς μας σοσιαλιστές. Ας τους υποσχεθούμε οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, αλλά με τον όρο να σεβαστούν τις βάσεις του πολιτισμού και της αστικής παντοδυναμίας: την ατομική και κληρονομική ιδιοκτησία, τον τόκο επί του κεφαλαίου και τη γαιοπρόσοδο. Ας τους πείσουμε ότι μόνο υπ’ αυτές τις συνθήκες, οι οποίες εξασφαλίζουν, βέβαια, την κυριαρχία μας και τη δουλεία του προλεταριάτου, μπορούν να χειραφετηθούν οι εργάτες.»
   «Ας τους πείσουμε επίσης ότι για να γίνουν αυτές οι κοινωνικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητο πρώτα να έχουμε μια καλή πολιτική επανάσταση, αποκλειστικά πολιτική, και τόσο κόκκινη όσο θέλουν να την κάνουν με την πολιτική έννοια, με μπόλικες καρατομήσεις –αν αυτό γίνει αναγκαίο– αλλά με ακόμη μεγαλύτερο σεβασμό για την ιερή και απαραβίαστη ιδιοκτησία. Κοντολογίς, μια καθαρά ιακωβίνικη επανάσταση που θα μας κάνει κυρίους της κατάστασης· και μόλις γίνουμε κύριοι, θα δώσουμε στους εργάτες ό,τι μπορούμε και θέλουμε να τους δώσουμε.» 

Μιχαήλ Μπακούνιν, Κριτική της Υπάρχουσας Κοινωνίας, εκδ. ΠΑΝΟΠΤΙΚόΝ, 2007 (Επιμέλεια Γκ. Π. Μαξίμοφ, μετάφραση Ζήση Σαρίκα), σελ. 47

Δεν υπάρχουν σχόλια: